Alles wat je moet weten over baklijsten

Als je een beetje thuis bent in de fotolijsten, dan heb je vast wel eens van het woord baklijst gehoord, maar wat is het eigenlijk precies? Is het een lijst waar je koekjes in kunt bakken? Nee dat is het zeker niet. Wat het wel is, wat je ermee kunt en wat de voordelen zijn van een baklijst lees je in dit artikel.  

Wat is een baklijst?

Een baklijst is een soort fotolijst, maar niet zomaar een fotolijst. Baklijsten worden voornamelijk gebruikt om canvasdoeken netjes in weg te werken, het wordt dan ook weleens een canvaslijst genoemd. Met een baklijst kun je je mooiste canvassen op een bijzondere manier ophangen. Een baklijst is dus als het ware een soort bak waar je het canvas in kunt ophangen. 

De voordelen van een baklijst

Canvas stijlvol wegwerken

Vind je het niet zo mooi om een canvas los aan de muur te hangen? Dat snap ik, dan is het toch net niet helemaal af. Door gebruik te maken van een baklijst wordt het canvas in één keer een stuk chiquer. Zo kun je bijvoorbeeld ook je eigen kunstwerken in de lijst ophangen. Hierdoor lijkt het meteen alsof je het kunstwerk kant en klaar gekocht hebt in de winkel. Wanneer je een kleur kiest die past bij je interieur, dan wordt het canvasdoek vanzelf onderdeel van de rest van je interieur.

Ruimtelijk en zwevend effect

De baklijst zorgt daarnaast voor een ruimtelijk en zwevend effect van het canvas. Het lijkt namelijk net alsof het kunstwerk zweeft in de lijst. Dit komt doordat er een kleine ruimte overblijft tussen de lijst en het canvas. Hierdoor krijgt het geheel meer diepte, waardoor het extra bijzonder wordt om dit kunstwerk aan je muur te hebben hangen. 

Canvas beter beschermd

Ben je erg zuinig op je kunstwerken? Dankzij een baklijst is je canvas extra beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor kun je je kunst dus beter beschermen en blijft dit langer mooi. De baklijst vormt als het ware een extra rand rondom het canvas. 

Baklijsten op maat

Wanneer je een baklijst wil kopen om je mooiste canvassen op te hangen, dan weet je altijd zeker dat hij past. Een baklijst wordt namelijk standaard op maat gemaakt. Je kunt de baklijst aanschaffen bij een lijstenmakerij, maar je kunt ze tegenwoordig ook eenvoudig online bestellen. Je kunt hierbij vaak het formaat van het canvas opgeven en de gewenste tussenruimte tussen de lijst en het canvas.