Hier moet je op letten als je plinten bestellen gaat

Bij iedere verbouwing, nieuwbouwproject en renovatie moet je plinten bestellen. En de keuze die je dan maakt kan het uiterlijk van je gehele ruimte bepalen. Het is bijzonder hoe een kleine verandering aan de plinten een grote uitwerking heeft op de sfeer en de rust in de kamer. Als de plinten eenmaal zijn aangebracht is het alsof de ruimte eindelijk af is en deze klaar is om in geleefd te worden. Daarom is het goed om even stil te staan bij je aankoop. De onderstaande informatie is opgesteld om je te helpen plinten te bestellen.

  1. Welke soort plinten bestellen?

Een eerste vraag die je jezelf stelt is over het soort plinten dat je nodig hebt. Er is vrij veel keuze en er zijn moderne plinten, gladde plinten, monumenten plinten, sierplinten en overzetplinten. De keuze die je hier maakt wordt voornamelijk bepaald door het soort interieur dat je uitgekozen hebt en je eigen smaak. Er zijn gladde plinten zonder randje en deze zijn ideaal voor een minimalistisch interieur. Je kunt ook plinten bestellen die zwaar bewerkt zijn, zoals de monumentenplint of de sierplint en deze zijn beter geschikt in een traditioneel, ouderwets of klassiek interieur. Kies voor een kleine rand en je kunt deze plinten eigenlijk overal kwijt.

  1. Welke afmetingen heb je nodig?

De standaard maat voor plinten in Nederland is 9 tot 13 centimeter hoog. Maar als je een hoog plafond hebt, dan kun je best hogere plinten bestellen. Alleen als je plafond vrij laag hangt is een hoge plint geen goed idee, want deze brengt je plafond dan nog verder naar beneden. De dikte van de plint is ook belangrijk. Heb je een vloer met planken, dan moet deze het gat tussen de planken en de muur afdekken, dus ben je afhankelijk van die afmetingen. In andere gevallen betekent een dikkere plint een dikkere lijst om je vloer en een plint die meer aanwezig is. Als je een mooie vloer hebt die je goed uit wilt laten komen, dan kun je je plinten dikker bestellen en deze zo naar voren brengen in je interieur. Voor moderne en minimalistische woningen is het echter verstandiger om een dunne en strakke plint te kiezen.

  1. De kleur van je plinten

Een laatste punt om rekening mee te houden bij het uitkiezen van je plinten is de kleur. Voorheen was het normaal om dan dezelfde kleur als de vloer te kiezen. Dat is een goede manier om de vloer te accentueren. Tegenwoordig worden plinten en overzetplinten veel in de kleur van de muren uitgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld plinten bestellen met een glans witte afwerking voor een mat witte muur. Dit zal het vloeroppervlak wel kleiner doen lijken, dus het is geen goede optie als de kamer klein is. Een laatste mogelijkheid die ook regelmaat en rust aan de ruimte toevoegt is om plinten te bestellen in de kleur van je kozijnen en deuren.