Je gevel verven, waar moet je rekening mee houden?

Bij goed gevelonderhoud hoort ook een goede verfbeurt. Dat kan je natuurlijk laten doen, maar als je de kosten voor een schilder liever in eigen zak steekt, is er zeker de mogelijkheid om dit klusje zelf aan te pakken. Het verven van je gevel is iets wat je wel even bezig zal houden, maar eenmaal klaar is het resultaat altijd zeer fraai. Een paar tips om je te helpen met het creëren van een fraaie, strak geverfde gevel.

De voorbereiding
Voordat je de gevel gaat verven, moet je ervoor zorgen dat deze helemaal vuilvrij is. Maak hem daarom dan ook grondig schoon, voordat je de kwast ter hand gaat nemen. En met vuil wordt bedoeld; stadsaanslag, stof, groen, noem maar op. Het schoonmaken kan je op verschillende manieren doen. Je kan de hoge druk-reiniger erop zetten (niet te dichtbij, je wilt de gevel niet beschadigen), maar je kan ook gewoon ouderwets met een sopje in de weer gaan. Hoe je het ook doet, doe het grondig. Een schone gevel is de beste startplek voor een fatsoenlijke verfbeurt.

Welke verf kan je gebruiken?

Voor deze klus is er speciaal ontwikkelde gevelverf. Deze is meestal op een acrylaatbasis en is vochtbestendig en duurzaam. Dat is wel zo fijn, omdat het de bedoeling is dat de gevelverf een behoorlijke tijd op je gevel blijft zitten en dat het dus niet bij de eerste de beste regenbui begint af te bladderen. Welke kleur je gebruikt, is natuurlijk aan jou. De mogelijkheden zijn wat dat betreft eindeloos en het is jouw huis, dus kies de kleur die jij wilt.

Het aanbrengen van de verf
Net zoals binnen, is het buiten van belang dat je de verf zorgvuldig aanbrengt. Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid verf en voorkom lopers. Zoals gezegd is het geen klusje dat je snel even klaart; het is belangrijk dat je hier zorg aan besteedt en nauwgezet te werk gaat. Hou rekening met een paar uur werk en haast je niet. Behandel je het nu als een haastklus, dan ga je dat heel snel terugzien op je gevel. Veel mensen gebruiken overigens een steiger bij het reinigen van de gevel en dat is zeker geen slecht idee. Een ladder brengt wat meer risico’s met zich mee en je bent constant aan het verplaatsen. Steigers zijn eenvoudig te huren en te monteren.

Wees kritisch en geniet
Als gevel is geverfd, loont het de moeite om alle oppervlakken nog even goed na te gaan. Zit de verf overal mooi op, druipt het nergens, of zijn er toch plekken die nog wat extra zorg kunnen gebruiken? Bekijk de gevel kritisch en pas aan wat je niet mooi vindt. En als je helemaal tevreden bent, mag je een stap terug doen en je zojuist verrichte werk bewonderen. En gefeliciteerd! Je hebt zojuist je hele gevel geverfd en hij ziet er weer als nieuw uit. Je kan weer een tijdje vooruit en je huis of pand ziet er weer uit om door een ringetje te halen.