Raamdecoratie kopen: 5 zaken waar je écht op moet letten

Raamdecoratie kopen is niet altijd even makkelijk. Het aanbod aan verschillende vormen van raamdecoratie is zeer uitgebreid en je wilt natuurlijk wel een goede keuze maken die past bij zowel je wensen, je budget als je interieur. Lees de onderstaande tekst goed door als je wilt weten wat de 5 zaken zijn waar je écht op moet letten als je raamdecoratie gaat kopen.

  1. De gewenste soort en stijl raamdecoratie kopen

Ga je raamdecoratie kopen, breng dan eerst je wensen in kaart en ga op zoek naar inspiratie voor unieke kleurcombinaties. Smaak kan namelijk flink verschillen per persoon, en dankzij het ruim aanbod aan soorten raamdecoratie vind je voor elk soort interieur wel een passende keuze. Vind je het moeilijk om een keuze te maken, dan kan je altijd het advies inschakelen van een deskundige.

  1. Kies voor maatwerk

Wil je raamdecoratie kopen, dan is het verstandig om voor 100% maatwerk te kiezen. Zo kan je de perfecte raamdecoratie in huis halen die op maat is gezaagd of geknipt en volledig past bij het interieur van je woning. Je kunt daarnaast ook kiezen voor het inkorten van standaardmaten bij bepaalde vormen van raamdecoratie, welke je geheel zelf aan kunt geven. Dit kan echter niet bij alle soorten raamdecoratie, wat het inschakelen van een specialist voor de montage cruciaal maakt.

  1. De functie van raamdecoratie

Wil je raamdecoratie kopen, let dan altijd op de functie en de ruimte waar de raamdecoratie geplaatst zal worden. Je kunt namelijk kiezen uit verduisterende raamdecoratie voor extra privacy, minder lichtinval en een isolerend effect. Verduisterende raamdecoratie is vooral geschikt als je aan een drukke straat woont of jezelf tegen inbraak wilt beschermen. Je kunt ook voor geluidswerende raamdecoratie kiezen als je minder last wilt ervaren van de irritante geluiden buiten.

  1. Het type raam

Wat voor soort raam is ook belangrijk als je raamdecoratie wenst te kopen. Er zijn namelijk verschillende soorten ramen, waaronder standaard ramen, draaikiep ramen, schuifpuien, erkers en dakramen. Voor elk type raam is weer een andere vorm van raamdecoratie geschikt. Wil je raamdecoratie kopen, geef dan altijd van tevoren aan om wat voor type raam het gaat zodat er een geschikte offerte kan worden uitgebracht.

  1. De montage

In hoeverre je een specialist in moet huren voor het monteren van je raamdecoratie hangt af van wat voor soort raamdecoratie je koopt. Ga je raamdecoratie kopen en beschik je niet over genoeg kennis, ervaring en tijd, dan kan je een specialist inhuren. De kosten voor de montage lopen ergens tussen de € 500 en € 2.000, afhankelijk van de afmetingen, de vorm van raamdecoratie en de plaats waar de montage plaats zal vinden. Ga je zelf aan de slag met de montage, werk dan volgens een stappenplan, zorg dat je voldoende tijd vrij maakt om de raamdecoratie te monteren, dat je de juiste gereedschappen in huis haalt voor de montage en ga nauwkeurig te werk om slordigheidsfouten zo veel mogelijk te voorkomen.