Waarom moet ik mijn huis isoleren?

Het is altijd raadzaam om aandacht te besteden aan de isolatie van uw woning. Het is namelijk prettiger wonen in een huis dat goed is geïsoleerd. In de winter blijft het dan lekker warm en in de zomer is het langer koel. Bovendien kun je door goed isoleren fors op je energierekening besparen en wordt je huis meer waard door een beter energielabel.

Wat kost isoleren?

Het isoleren van uw woning kost natuurlijk geld. Echter kunt u dit terugverdienen omdat u bespaart op uw energiekosten. Beslist u om uw huis (opnieuw) te isoleren? Vergelijk prijzen van verschillende isolatiebedrijven zodat u goed weet wat alles gaat kosten. Bekijk per maatregel de kosten en baten in uw specifieke geval. Een website die je hierbij kan helpen is de Isolatierevolutie.nl. Op deze website kan je eenvoudig isolatiebedrijven zoeken op jouw postcode waarna je gemakkelijk offertes kunt opvragen van vakmannen bij jou in de buurt. Het voordeel is dat je zonder veel moeite snel in contact komt met verschillende bedrijven met een goede reputatie in de regio.

Waarom je huis isoleren?

Een woning verliest meer dan de helft van zijn warmte via de gevel en ramen. De rest verdwijnt via het dak en de vloer. Soms zijn woningen al geheel of gedeeltelijk geïsoleerd bij de bouw. Of dat inderdaad zo is, hangt met name af van het bouwjaar van de woning. Zo zijn woningen van voor 1975 bij de bouw meestal niet of nauwelijks geïsoleerd. Bij woningen die tussen 1975 en 1983 zijn gebouwd, is er tijdens de bouw een spouwmuur- en dakisolatie toegepast. Daarnaast zijn de ramen in de woonkamer voorzien van dubbel glas.

Hoe zit het met wat nieuwere woningen?

 Woningen van na 1983 zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Dat geldt zowel voor het dak, de gevel, de ramen en de vloer of bodem. Wat zeer zeker de moeite waard is het dichten van naden en kieren en het isoleren van cv-leidingen en de isolatie van het dak of zoldervloer. Bij de oudere nieuwbouwwoningen is de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal in sommige gevallen wel aan de lage kant. Vervanging heeft alleen zin als je toch al plannen hebt voor groot onderhoud. Inventariseer eerst goed wat de huidige staat van je woning is en begin nooit in het wilde weg te isoleren. Isoleer met een plan en vergeet vooral ook de ventilatie in het huis niet. Plaats je dubbel glas met een hoge isolatiewaarde in een verder slecht geïsoleerde woning, dan kan dit voor vochtproblemen zorgen als er onvoldoende isolatie is.