Waarom wil je schuifdeuren in je maatwerk kast

Schuifdeuren zijn vaak praktisch juist omdat ze niet zwaaien. Ze draaien niet om een as naar binnen, erg lastig voor een kast, of naar buiten.

Vooral wanneer je maatwerk kast op een plek komt te staan waar weinig ruimte is voor de kast, kan een kast met zwaaideuren lastig worden. Schuifdeuren passen dan het beste.

Natuurlijk hebben schuifdeuren ook hun nadelen

De kast gaat met schuifdeuren bijvoorbeeld nooit helemaal open. Er blijft altijd tenminste een paneelbreedte gesloten.

Voor de doe-het-zelver bestaat er nog een groot nadeel van schuifdeuren, ze zijn best moeilijk te monteren. Eigenlijk zijn er twee soorten schuifdeuren, deuren die op rollers lopen. Die worden in een rails boven alleen maar op hun plaats gehouden.

De andere soort is de hangende schuifdeur. Het railwerk bestaat alleen boven in de kast. De deuren hangen daar als het ware aan vast. Onder is dan weinig of geen ondersteuning nodig. Je schuifdeuren hebben ook geen handvaten of knoppen nodig, de deuren zelf zijn de handvaten. De kasten zien er dus al snel afgewerkter uit. Wil je een spiegel aan de deuren hangen? Dat kan heel makkelijk. Je moet alleen rekening houden met de dikte die de spiegels toevoegen aan je kastdeuren.

Voor het monteren van beide soorten deuren is maatwerk het belangrijkste

Voor de hangende rails deuren: de afstand tussen de randen van je kast en de rails moet precies dezelfde afstand zijn als die tussen de deuren zelf en het ophangsysteem. Meten, meten en gewoon nog eens meten dus! Alle maten noteren en even doorberekenen, om er zeker van te zijn dat alles klopt.

Dan pas kun je de boorgaatjes voor het monteren van de rails aantekenen. Heb je de ruimte in de diepte van je kast voor drie rails dan kun je drie deuren ophangen, meer ruimte geeft meer deuren, maar een ingewikkelder ophangsysteem.
Een groot voordeel is dat deze deuren ook gemonteerd kunnen worden op ruimtes die eigenlijk geen meubels zijn. Een houten omlijsting is al voldoende om van een kant van je kamer een kast te maken

Afwerking

Omdat je aan de onderkant van de deuren eigenlijk niets hoeft te doen, behalve een rand monteren voor het mooie misschien, kiezen doe-het-zelvers graag voor de hangdeuren. Maar zijn ze ook makkelijker?

De rollende schuifdeuren lopen over wieltjes of rollen die op de bodem van de kast gemonteerd kunnen worden. Ze hangen dus gewoon los aan het plafond van je kast, met misschien een paar hulpwieltjes in een houten rails. Je moet dus zowel boven als onder in de kast iets monteren, niet zo makkelijk.

Bron: Woningvoordeel.nl